Madens klima- og miljøbelastning kan mindskes med en tredjedel – Københavns Universitet

IFRO > Aktuelt > Aktuelt 2014 > Madens klima- og

IFRO 9.5.2014

Madens klima- og miljøbelastning kan mindskes med en tredjedel

Foto: Suprijono Suharjoto/ScanStockPhoto

Nyt studie fra IFRO og Forskningscenter OPUS konkluderer, at ved omlægning af kostvaner kan madens klima- og miljøbelastning reduceres betragteligt. Det gælder særligt, hvis vi spiser mindre rødt kød (især oksekød), smider mindre mad ud og køber lokale råvarer. Lektor Henrik Saxe, som står bag studiet, opfordrer politikerne til at tænke de nye resultater ind i fremtidens klimapolitik. Studiet er netop offentliggjort i tidskriftet The American Journal of Clinical Nutrition.

Studiet viser, at hvis man reducerer sit kødindtag med 35 procent og i stedet spiser mere frugt, grønt og fuldkorn, så kan man mindske madens miljøbelastning med 26 procent. Endvidere kan man reducere miljøbelastningen med yderligere 6 procent ved at købe lokale varer, hvilket giver en samlet reduktion af miljøbelastning fra mad på 32 procent. Sammenligningen er foretaget mellem Ny Nordisk Hverdagsmad og danskernes gennemsnitlige mad.

"Forskningsresultaterne viser, at vi som enkeltpersoner kan gøre en reel forskel for klimaet og det samlede miljø ved at tænke lidt over den mad, vi køber og spiser. Hvis man derudover også er opmærksom på at smide mindre mad ud, kan man nedsætte kostens klimabelastning med yderligere 10-20 procent," udtaler Henrik Saxe til Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Læs mere på SCIENCE