Immaterielle rettigheder – Københavns Universitet

IFRO > Aktuelt > Aktuelt 2014 > Immaterielle rettigheder

7.11.2014

Pleje af immaterielle rettigheder er vigtigt for bundlinjen

Virksomheder, der udnytter deres rettigheder aktivt ved at handle med dem og være strategiske omkring, hvad de beskytter, får et større udbytte end dem, der arbejder mere ad hoc med rettighedsbeskyttelse. Det viser et stort forskningsprojekt udført af forskere fra CBS, DTU og KU. Projektet er udviklet af Industriens Fond og Patent- og Varemærkestyrelsen.

"Sammen med en række rådgivere i immaterielle rettigheder og Aalborg Universitet er resultaterne fra projektet blevet brugt til at udvikle et brugervenligt værktøj til de virksomheder, der gerne vil systematisere deres indsats og handle med rettigheder," fortæller adjunkt Karin Beukel fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, som har været med i projektet.

Virksomheders måde at arbejde med immaterielle rettigheder (Intellectual Property Rights - IPR) på har indflydelse på en række nøgletal. Det kan aflæses positivt i regnskabet, hvis virksomheden handler med IPR (det vil fx sige indgår licensaftaler), har processer for håndtering af ny viden og har et klart formål med brugen af IPR, der er rettet ind efter forretningsstrategien. Sådan lyder den simple version af konklusionerne fra forskningsprojektet blandt danske virksomheder, som, foruden Karin Beukel, Lars Alkærsig, Danmarks Tekniske Universitet, og Toke Reichstein, Copenhagen Business School, står bag. De samlede resultater bliver at finde i bogen Intellectual Property Rights Management – Rookies, Dealers, Strategists & Strategic Dealers, der udgives på Palgrave Macmillan i februar 2015.

Patent- og Varemærkestyrelsen har på baggrund af projektet lavet et website med gode råd til virksomheder: http://www.styrkbundlinjen.dk/.