Landbrugsspil vinder EU-formidlingspris – Københavns Universitet

IFRO > Aktuelt > Aktuelt 2015 > Landbrugsspil vinder E...

30.1.2015

Landbrugsspil vinder EU-formidlingspris

Et virtuelt rollespil udviklet af Det Økologiske Råd har som en del af projektet Fremtidens Landbrug har vundet EU-Kommissionens pris for bedste formidling af landbrugspolitiske emner. Spillet er udviklet i samarbejde med Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet og Institut for Agroøkologi, Jordbrugsproduktion og Bæredygtighed (AU-AGRO) ved Aarhus Universitet.

Spillet henvender sig til unge på gymnasier og landbrugsskoler og handler om sammenhængen mellem landbrug, miljø og politik. Der var 146 deltagere i konkurrencen om CAP Communication Awards. I kategorien innovativ kommunikation konkurrerede det danske vinderprojekt finalen med et belgisk debatteater og et italiensk projekt om agroturisme.

”Vi er utroligt glade og stolte over, at vores spil er blevet kåret som det bedste eksempel på innovativ formidling af landbrugspolitiske emner,” siger projektleder for spillet Ulla Skovsbøl, som modtog prisen i Bruxelles på vegne af det danske vinderspil.

”Vi har allerede spillet med flere hundrede gymnasie- og landbrugsskoleelever, mens vi testede spillet. Og det har været utroligt spændende at se, hvordan rollespilskonceptet får dem til at gå op i et nørdet emne som landbrugspolitik med liv og sjæl. Nu glæder vi os til at få spillet ud i hele landet,” siger hun.

Fremtidens Landbrug bliver spillet i grupper á fire, hvor hver enkelt elev skal identificere sig enten med landmanden Michael Storgård, med miljøaktivist Sofie Røllike, direktør i agroindustrien Asger Hartkorn eller borgmester Pernille Middelhede. De fire er udpeget til at være rådgivende udvalg for den danske regering og EU. Understøttet af et computerprogram skal de forhandle sig frem til anbefalinger om fremtidens brug af kunstgødning og pesticider, udbredelsen af energiafgrøder og naturarealer samt om, hvor mange husdyr vi skal have ud i det fri.

Spillet Fremtidens Landbrug er en del af et større projekt, støttet af Veluxfonden, hvor Det Økologiske Råd har udviklet bæredygtige fremtidsscenarier for dansk landbrug sammen med forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Projektet præsenteres i sin helhed ved en konference på Christiansborg den 6. februar 2015.

Lektorerne Søren Bøye Olsen og Alex Dubgaard samt ph.d.-studerende Mathias Vogdrup-Schmidt, alle fra Sektion for Miljø og Naturressourcer har været IFRO's repræsentanter ved udviklingen af spillet.