Landbruget må ud af offerrollen – Københavns Universitet

IFRO > IFRO-forskere mener > Debatindlæg 2015 > Landbruget må ud af of...

19. juni 2015

Landbruget må ud af offerrollen

Af Henrik Zobbe, Institutleder, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet

(Trykt den 19. juni2015 i LandbrugsAvisen - klummen På Spidsen)

En tanke jeg har gået med et stykke tid blev bekræftet i søndags, efter at jeg havde læst en omtale på LandbrugsAvisens hjemmeside fra et folkemødearrangement i Landbrug & Fødevarers telt i Allinge. Temaet for debatten var pressens prygl af landbruget. Landbrugets hypotese er, at pressen ser det som en hovedopgave at prygle landbruget ved at fokusere på negative historier i stedet for positive. Der deltog tre chefredaktører i debatten, og ingen af dem tog kritikken til sig.

For mig at se, er dette et symptom på, at landbruget i stigende grad ser sig selv som offer. Der kan ikke herske tvivl om, at dansk landbrug står i en historisk svær økonomisk situation. I er truet på jeres levebrød. Der er derfor ikke noget at sige til, at I er frustrerede. I er dog efter min bedste overbevisning nødt til at forholde jer til denne offerrolle, og hvad den gør ved jer.

Offerrollen er blevet selvforstærkende. Det er meget tydeligt kommet frem i løbet af den netop overståede valgkamp. I er kørt frem med jeres egen dagsorden. En dagsorden, der går på, at I ingen penge tjener, I vil ikke omlægge til økologi, jeres rammevilkår er ringere end i sammenlignelige lande, I lever op til de regler, der er omkring fødevaresikkerhed og dyrevelfærd og vil derfor ikke høre mere om dette, I får prygl i medierne osv. Det er kort sagt alle andres skyld, og det må vi da kunne forstå.

"Træd ud af offerrollen. I og dansk landbrug har rigtig meget at byde på. Ikke kun i snæver landbrugspolitisk forstand men i en bred politisk forstand

Det værste ved denne situation er, at selvom I på mange områder har ret, så blokerer jeres offerrolletilgang for politisk indflydelse. Det at have ret er ikke det samme som at få ret i en politisk diskussion, der rækker fremad. Den vigtigste politiske diskussion er en valgkamp. I tog ikke nok bestik af den politiske dagsorden i valgkampen. Valgkampens temaer er naturligvis flertallets temaer, såsom velfæld og velfærdsydelser, flygtningeproblematikken og klimaændringer. Dette er ikke mærkeligt. Politikerne skal vælges, og de fleste vælgere bor i de store byer. Deres kendskab til landbrug er ret begrænset, og deres interesser er mere ovre i natur, miljø og dyrevelfærd.

Valgkampen bør give anledning til selvransagelse. Træd ud af offerrollen. Tilpas politikken. I og dansk landbrug har rigtig meget at byde på. Ikke kun i snæver landbrugspolitisk forstand men i en bred politisk forstand. I er gode til at integrere udenlandsk arbejdskraft, I er gode til inklusion af udsatte, I er gode til bæredygtighed, I er innovative, I har en god iværksætterkultur, I skaber aktivitet i udkantsdanmark, og I er integrerede i lokalsamfundene.