2. november 2017

Sandfodring skaber højere boligpriser ved kysten

Folk i Danmark er villige til at betale betydelige summer for at have nær adgang til en sandstrand fra deres huse eller sommerhuse. Det viser en samfundsøkonomisk analyse, IFRO-forskere har foretaget af værdierne ved sandfodring som kystbeskyttelse. Projektet er den største kortlægning og analyse i Norden af, hvordan sandfodring og andre kystkarakteristika afspejles i boligprisen.

Her er nogle konklusioner fra undersøgelsen:

• Projektet dokumenterer, at sandfodring skaber en positiv værdi for grundejere, der ligger i umiddelbar nærhed af et sandfodringsprojekt, og at denne effekt kan findes op til 300 meter ind i landet fra kysten. Værdien af sandfodringsprojekterne varierer mellem forskellige landsdele og mellem helårsboliger og sommerhuse.

• Værdien af nærhed til kyst er positiv. Værdien af kysten stiger med nærhed, således at det samme hus har den dobbelte værdi, hvis det ligger ud til stranden i forhold til, hvis det ligger over en kilometer fra kysten.

• Helårsboliger i første, anden og tredje række fra kysten har en ekstra værdi af nærhed til kysten, hvor huse i første række har den største værdi, dernæst huse i anden række og til sidst huse i tredje række.

• Typen af den nærmeste kyst har ligeledes betydning for værdien af både helårsboliger og sommerhuse. Kyster bestående af sandstrand giver en positiv værdi for grundejerne, mens både smalle strande, stenstrande, og havneanlæg giver mindre værdi for en ejendom.

Hent udredningen
Værdien af sandfodring: Et husprisstudie af betydningen af sandfodring

og hent den tekniske dokumentation
Værdien af sandfodring: Teknisk rapport fra et husprisstudie af betydningen af sandfodring og kystens rekreative værdi for seks forskellige områder i Danmark