Mad og måltider samler danskerne – Københavns Universitet

IFRO > Aktuelt > Mad og måltider samler...

Mad og måltider samler danskerne

Foto: Lev Dolgatshjov/ScanStockPhoto

31.5.2016

En ny IFRO-rapport viser, at både den hjemmelavede mad og det fælles aftensmåltid står stærkt i danskernes hverdag.

Rapporten - et litteraturstudie, som er lavet på opdrag af Fødevarestyrelsen - stiller skarpt på madlavning, de fælles måltider og sundheden. Det fremgår, at de fleste danskere som hovedregel spiser hjemmelavet aftensmad sammen. Det tyder dog på, at der er grupper i samfundet, der oftere spiser alene og sjældnere laver hjemmelavet mad. Det kan der være mange forskellige årsager til, og undersøgelsen gør opmærksom på, at sociale forskelle har betydning for mad- og måltidsvaner såvel som sundhed.

En gennemgang af eksisterende viden om sammenhængen mellem hjemmelavet mad og sundhed viser, at hjemmelavet mad oftest er sundere end ikke-hjemmelavet mad, dog sammenligner international litteratur ofte med usund fast food, hvilket kan give et misvisende billede. Litteraturen om sammenhængen mellem fællesmåltider og sundhed giver til gengæld ikke noget entydigt svar, da nogle undersøgelser konkluderer, at fællesmåltider medfører, at der spises sundere, mens andre konkluderer, at dét at spise sammen medfører, at der spises mere mad og mere usundt.

Undersøgelsen beskriver derudover en række barrierer for den hjemmelavede mad i organiseringen i det moderne familieliv, fx at begge forældre arbejder uden for hjemmet, og at børns fritidsinteresser bliver prioriteret. Samtidig fortæller litteraturen om en dannende effekt ved hjemmelavet mad i familier med børn, men at der mangler viden omkring, hvornår i livet kompetencer om madlavning tillæres.

Flere oplysninger kan fås hos rapportens forfattere:
Kia Ditlevsen og Lotte Holm.

Hent rapporten her