Carl Aage Dahls svanesang – Københavns Universitet

IFRO > IFRO-forskere mener > Debatindlæg 2012 > Carl Aage Dahls svanes...

Carl Aage Dahls svanesang

Af institutleder Henrik Zobbe, Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet

(Trykt i Landbrugsavisen 1. juni 2012 - klummen 'På spidsen')

Efter et af Englands store nederlag i begyndelsen af 2. verdenskrig udtalte Winston Churchill denne nu så berømte sætning til sine generaler: Uanset hvor smuk strategien er, må man af og til se på resultaterne. Niels Jørgen Pedersen må, uden sammenligning i øvrigt, have stået lidt i samme situation for nyligt, da han sammen med landbrugets top valgte at skifte Landbrug & Fødevarers adm. direktør Carl Aage Dahl ud med Søren Gade.

Landbrugets organisationer blev i 2009 samlet. Der var gode argumenter bag beslutningen. Et af dem var at strømline og slanke organisationen. Et andet var at styrke landbrugets historiske tradition for at opnå politisk indflydelse udadtil. Carl Aage Dahl blev sat til at løse denne opgave, og mig bekendt har ingen betvivlet hans organisatoriske og administrative kompetencer, heller ikke efter hans afgang.

Tilbage står så det politiske arbejde. På den ene side skulle der skabes fælles fodslag mellem de forskellige fraktioner af landmænd, og på den anden side skulle erhvervets historiske succes som lobbyinstitution styrkes. På begge disse områder er der i dag store problemer. Grupper som Bæredygtigt Landbrug og Frie Bønder står ofte i opposition til Landbrug & Fødevarer. Som lobbyist er Landbrug & Fødevarer også uden pres. Der er efterhånden stor politisk opbakning til de interessegrupper, der beskæftiger sig med natur, miljø og dyrevelfærd.

Kan Søren Gade gøre det bedre? Det mener Niels Jørgen Pedersen åbenbart. Jeg er mere i tvivl. Det klart, at Gade har stor politisk erfaring, og han er uden tvivl en god kommunikator. Det store spørgsmål er, om det er hensigtsmæssigt, at det er direktøren, der skal løse disse problemer? Jeg er godt klar over, at strategien siger, at embedsværket skal mere på banen, men er det nu fuldstændig gennemtænkt? Landbruget er altid blevet tegnet af karismatiske folkevalgte ledere.

Landbrug & Fødevarer må ikke blive en kedelig, politisk korrekt organisation. Der er brug for kant som i de gode gamle dage, hvor der blev røget en cigar og drukket en snaps til frokost.