Husk værdierne – Københavns Universitet

IFRO > IFRO-forskere mener > Debatindlæg 2012 > Husk værdierne (30.11....

Husk værdierne

Af institutleder Henrik Zobbe, Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet

(Trykt i Landbrugsavisen 30. november 2012 - klummen 'På spidsen')

Tirsdag den 6. november var der præsidentvalg i USA. Et valg, der fyldte meget i de danske medier. For meget mente mange, og Dagbladet Politiken valgte onsdag den 7. november fuldstændigt at ignorere valgets resultat og hellige hele avisen til at handle om Kina og deres nye leder. Budskabet er klart. De geopolitiske relationer er under forandring, og Kina har kurs mod at blive verdens største økonomi. Vi bliver derfor nødt til at forholde os til dette og ikke hænge fast i vores traditionelle bånd til USA.

Jeg sad i toget onsdag den 7. november på vej hjem fra Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning og læste Politikens omtale af Kina og blev egentlig lettere irriteret. Jeg er godt klar over, at Danmark er en lille åben økonomi, hvilket betyder, at den globale økonomiske udvikling er altafgørende for dansk økonomis udvikling. Der er dog en grund til, at USA og amerikanske valgkampe betyder noget for Danmark og danskerne. Vi står sammen omkring en række fundamentale værdier som demokrati og frihed, herunder bl.a. ytringsfrihed og religionsfrihed.

Vi står midt i en økonomisk og finansiel krise. Vi skal have fundet en farbar vej ud på den anden side. Denne vej skal efter min mening tage udgangspunkt i de værdier, der historisk har været drivende for vores samfund.

Værdier udgør samlet set et fundament. Fundamenter er vigtige. Dem kan der nemlig bygges på, og jo mere solidt et fundament er, jo længere står konstruktionen.

Dette gælder også landbruget og den brede fødevareklynge, der står solidt placeret på en lang række fundamentale værdier, der gennem stærke traditioner har udviklet erhvervet historisk til i dag, hvor fødevareklyngen målt på f.eks. beskæftigelse, eksport og innovation er en af de største i verden. De mest fundamentale værdier er selvejet, andelsorganiseringen, foreningskulturen, omverdenskontakten og udsynet.

Jeg siger ikke, at disse værdier er under pres, men debatten på delegeretmødet i Herning, i LandbrugsAvisen, og hvor den landbrugspolitiske debat i øvrigt foregår, er ofte kritisk i forhold til visse af de historiske værdier. Mit budskab er derfor Tænk jer godt om, og husk værdierne.