Læs mere og ansøg her.
Camilla, Afdelingsleder hos NIRAS
"Min uddannelse har givet mig et solidt naturvidenskabeligt fundament, som jeg har stor gavn af samt en stærk miljøøkonomkompetence, jeg bruger ofte."
Hvad arbejder du med?
Jeg leder, sammen med en kollega, en tværfaglig afdeling på ca. 30 medarbejdere, der arbejder med bæredygtighed, klima og cirkulær økonomi. Vi arbejder med udviklings- og analyseprojekter i krydsfeltet mellem teknik, økonomi og adfærd.
Ud over mine personaleledelsesopgaver bruger jeg en del af min tid i faglige projekter – både som projektleder og ved at give faglig input og sparring. Det kan fx omhandle udarbejdelse af samfundsøkonomiske analyser for ministerier og styrelser eller udvikling af modeller til beregning af klimaaftryk.
Hvordan er du havnet i dit nuværende job?
Jeg havde et fagrelevant studiejob på kandidatdelen af mit studie i det, der dengang hed AKF (Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut), og som dengang var omdrejningspunktet for miljøøkonomisk forskning.
Min karrierevej har egentlig udviklet sig meget naturligt – når der har vist sig nye muligheder fx i form af nye udfordringer, ledelse o.lign., har jeg grebet dem.
Jeg skrev mit speciale sammen med en studiekammeret på AKF. Det omhandlede en husprisanalyse af de rekreative værdier af skove. Efter færdiggørelsen fik jeg arbejde som generalist i det daværende Miljø- og Klimaministerium. Jeg skulle egentlig være startet i Miljøstyrelsen, men blev sammen med min specialemakker hentet ind til Skov- og Naturstyrelsen for at udarbejde en samfundsøkonomisk analyse af skovrejsning på baggrund af vores speciale.
Efter et års tid søgte jeg internt videre til en stilling i den miljøøkonomiske enhed i Miljøstyrelsen, som var en enhed der arbejdede med miljøøkonomiske analyser på tværs af Miljø- og Klimaministeriets resortområde. Det var et drømmejob for mig og et meget spændende sted at være på et tidspunkt, hvor miljøøkonomi var en ret ny fagdisciplin og ret kontroversielt inden for miljøområdet.
Jeg arbejdede bl.a. med samfundsøkonomiske analyser inden for affaldsområdet (heriblandt om madaffald skulle forbrændes eller bioforgasses) og med værdisætningsstudier (fx en husprisanalyse af vejstøj). Jeg var også meget involveret i udviklingen af den anvendte miljøøkonomi (fx udarbejdelse af vejledninger i samfundsøkonomiske analyser) og havde et tæt samarbejde med forskningsmiljøet. Efter 4 år i jobbet blev jeg funktionsleder for enheden og var det i 2,5 år, før jeg søgte videre til konsulentbranchen.
Samtidig er fagområdet inden for bæredygtighed, klima og cirkulær økonomi, som jeg i virkeligheden altid har arbejdet inden for, jo eksploderet de seneste år. Det samme gælder miljøøkonomi som faglighed: Fra at være en kontroversiel fagdisciplin er det blevet en integreret del af beslutningsgrundlaget
Jeg havde brug for at prøve noget nyt og det tiltalte mig at arbejde som konsulent. Jeg har nu været i NIRAS i 15 år – de første 8 år som chefkonsulent og de seneste 7 år som afdelingsleder. Det har været et meget varieret og altid udfordrende og udviklende arbejde. Og det er nok også grunden til, at jeg stadig er der. Samtidig er fagområdet inden for bæredygtighed, klima og cirkulær økonomi, som jeg i virkeligheden altid har arbejdet inden for, jo eksploderet de seneste år. Det samme gælder miljøøkonomi som faglighed: Fra at være en kontroversiel fagdisciplin er det blevet en integreret del af beslutningsgrundlaget og fx senest indarbejdet i lovgivningen omkring klimatilpasning.
Det har altid tiltalt mig at være på forkant med udviklingen og være med til at udvikle nyt. Min karrierevej har egentlig udviklet sig meget naturligt – når der har vist sig nye muligheder fx i form af nye udfordringer, ledelse o.lign., har jeg grebet dem. Min karrierevej er ikke et produkt af grundig planlægning.
Hvilke kompetencer fra din uddannelse bruger du mest i dit arbejdsliv?
Jeg har haft utrolig stor gavn af min uddannelse og bruger den stadig meget i mit nuværende arbejde. Så sent som i sidste uge fandt jeg mit speciale frem for lige at se, hvordan vi havde grebet noget an.
Min uddannelse har givet mig et solidt naturvidenskabeligt fundament, som jeg har stor gavn af samt en stærk miljøøkonomkompetence, jeg bruger ofte. Jeg har også haft stor glæde af at ansætte både praktikanter og kandidater med baggrund inden for miljø- og fødevareøkonomi.Så sent som i sidste uge fandt jeg mit speciale frem for lige at se, hvordan vi havde grebet noget an.
Et godt råd: Hvad vil du fortælle en kommende studerende?
En del af de ansættelser, vi foretager, er praktikanter, som vi tidligere har haft ansat.
Jeg vil stærkt anbefale at søge en praktikantstilling. Det er fagligt givende, giver et godt indblik i en arbejdsplads og et uvurderligt netværk. En del af de ansættelser, vi foretager, er praktikanter, som vi tidligere har haft ansat. Alternativt: Prøv at finde et studierelevant arbejde.