Læs mere og ansøg her.
Lea, Chefkonsulent i Halsnæs Kommune
"Teori underbygges af praksis og omvendt – og i sidste ende får man lettere ved at levere løsninger, der virker i praksis."
Hvad arbejder du med?
Min rolle er at koordinere tværfaglige projekter, hvor jeg fungerer som generalisten, der kombinerer specialisternes viden i en større sammenhæng og på den baggrund kan lave langsigtede mål, politiske oplæg og ledelsesmæssig information. Med både en natur- og samfundsfaglig baggrund giver det en god position at gøre det fra.
Med både en natur- og samfundsfaglig baggrund giver det en god position at gøre det fra.
Derudover har jeg det uformelle lederskab, da jeg er ansvarlig for den faglige koordination af opgaver blandt kollegaer, at sikre en langsigtet bæredygtig og økonomisk plan for de kommunale bygninger og arealer og følge op på, at det vi politisk og organisationsmæssigt har lovet, rent faktisk også sker.
Jeg arbejder altså i spændingsfeltet mellem de mere strategiske og overordnede beslutninger og den daglige drift. Det betyder derfor, at det er rigtig vigtigt, at de beslutninger, der lægges op til ikke kun er en løsning, der kan lade sig gøre teoretisk, men også i praksis.
Hvordan er du havnet i dit nuværende job?
Jeg begyndte min karriere hos Naturstyrelsen som fuldmægtig i den centrale del af styrelsen med ansvar for opgaver til at understøtte regler og rammer for statens skov- og naturarealer i hele Danmark.
Konkret har jeg siddet med bæredygtighedscertificering af statsskovene (FSC- og PEFC-certificeringer) samt beskæftiget mig med tværgående regler for driften af skovene – herunder det såkaldte ”Pas på kort” (biodiversitetskort), øvrige indtægtsmuligheder, ekstensiv landbrugsdrift (naturpleje) mv. I denne stilling sad jeg i højere og højere grad med politiske afrapporteringer mv., og på den baggrund søgte jeg internt i ministeriet til det daværende Miljøministeriets departement.
Projektet har affødt flere organisationsmæssige ændringer, der har betydet, at jeg har flyttet mig over i rollen som chefkonsulent.
Sidenhen blev jeg ansat hos Miljøministeriets og siden Miljø- og Fødevareministeriets departement som fuldmægtig. Her arbejdede jeg i flere kontorer, dels for grøn teknologi og miljø, hvor min rolle var at være link mellem den faglige styrelse (typisk Miljøstyrelsen) og det politiske behov inden for emner som affaldssortering, pant på tyske dåser, jordforurening, herunder høfde 42 i Thy mv.
Senere skiftede jeg til kontoret for Natur og Klimatilpasning, hvor jeg var ansvarlig for den politiske forhandling af den første Naturpakke. Min rolle var igen at være bindeled mellem styrelse og det politiske behov. Konkret at sørge for at bestille de korrekte produkter – være med til at kvalificere dem mv.
At arbejde i et departement handler i høj grad også om at understøtte den demokratiske proces i Folketinget, herunder at sikre, at der laves udkast til svar på spørgsmål fra Folketinget mv., udarbejdes materiale til samråd og lignende.
I dag arbejder jeg for Halsnæs Kommune som projektleder og chefkonsulent i kommunale ejendomme.
Jeg blev ansat til at være projektleder på en tværgående registrering af alle kommunale ejendommes tilstandsniveau, anvendelse og vedligeholdelsesbehov over en 30-årig periode. Fokus med registreringen var i høj grad at sikre at vedligeholdelsesbehovet på de kommunale bygninger stemte overens med det afsatte budget. Resultatet viste et kæmpe bygningsmæssigt vedligeholdelsesefterslæb, som skal håndteres over dels en årrække og dels ved at frasælge kommunale ejendomme.
Projektet har affødt flere organisationsmæssige ændringer, der har betydet, at jeg har flyttet mig over i rollen som chefkonsulent.
Hvilke kompetencer fra din uddannelse bruger du mest i dit arbejdsliv?
Min faglige baggrund betyder, at jeg har dels et samfundsvidenskabeligt og naturvidenskabeligt syn på mange opgaver. Uddannelsen har desuden givet mig redskaber til at tænke langsigtet, med et økonomisk fokus, men også at have blik for, at der er mange ”goder”, der kan værdisættes, og at verdenen oftest i virkeligheden skal afvejes mellem et ”på den ene side” og ”på den anden side”.
Det store praksisnære fokus på uddannelsen gør desuden, at det ikke ligger fjernt for mig at have fokus på, hvordan en beslutning i sidste ende virker for de mennesker og produkter, man beslutter det for.
Det store praksisnære fokus på uddannelsen gør desuden, at det ikke ligger fjernt for mig at have fokus på, hvordan en beslutning i sidste ende virker for de mennesker og produkter, man beslutter det for. Det, synes jeg, er en af de helt store kvaliteter for kandidatuddannelsen i Forest and Nature Management.
Teori underbygges af praksis og omvendt – og i sidste ende får man lettere ved at levere løsninger, der til syvende og sidst virker i praksis. Det er en styrke, som jeg har taget med mig på baggrund af min uddannelse, og som jeg specielt bliver ekstra opmærksom på i mødet med akademikere, der har en mere teoretisk tilgang til deres faglighed.
Et godt råd: Hvad vil du fortælle en kommende studerende?
Personligt synes jeg, at det er vigtigt at vælge studie ud fra:
- Det, der er fagligt interessant – også selvom du ikke kan se, hvad det hele ’ender’ med rent arbejdsmæssigt, mens du er igang.
- Engagér dig i dit studie. Det skal være sjovt at gå på studiet – relationer til både undervisere og medstuderende gør, at det faglige får en ekstra dimension.
- Få et studiejob, der er relevant, eller skriv opgaver, der giver dig relationer til arbejdsmarkedet. Det stiller dig både stærkere, mens du læser, da du kan relatere dit studie til erhvervslivet og gør det også lettere at få dit første faste job.