Læs mere og ansøg her.
Rasmus, CEO hos DSHwood A/S
Rasmus, Forest and Nature Management alumne 2005. Eget foto
"Det er jo netop det, som hele uddannelsen drejer sig om. At dygtiggøre sig, og at udvikle sig selv som menneske."
Hvad arbejder du med?
DSHwood er 100 % ejet af Dansk Skovforening. Som skovejernes eget selskab arbejder vi professionelt og målrettet på at sikre langsigtede afsætningsvilkår for skovenes produkter til konkurrencedygtige priser. Vi har indkøbskontorer i Danmark, Tyskland, Frankrig og Skotland samt salgskontorer i Indien, Kina og Vietnam. Vi er i alt ca. 50 medarbejdere og omsætter over 1.000.000 m3 træ over hele verden.
Hvordan er du havnet i dit nuværende job?
I hele min karriere har jeg altid haft en interesse for strategi og ledelse. Jeg har derfor specifikt gået efter at dygtiggøre mig på dette område, dels gennem uddannelse dels gennem mine jobs fra studietiden til mit nuværende job hos DSHwood.
Det er kombinationen af handel, internationalt fokus samt praktisk skovbrug, som har bragt mig til min nuværende stilling.
Jeg har samtidig altid været bevidst om, at det er verdensøkonomien, som styrer træmarkedet. Derfor har jeg hele tiden haft fokus på at kigge uden for Danmark, for herved at forstå sammenhængene. Dette har både givet mig markedsindsigt og en bred forståelse for andre kulturer.
Igennem hele min karriere har jeg været fokuseret på den kommercielle vinkel i skovbruget og altid haft som et af driftsformålene at skabe den bedst mulige økonomi for skovejeren, bl.a. gennem salg af skovens produkter. Det er kombinationen af handel, internationalt fokus samt praktisk skovbrug, som har bragt mig til min nuværende stilling.
Jeg har altid haft interessen i at arbejde med mennesker. I mine ungdomsår har jeg arbejdet som fodboldtræner og i mine forskellige ungdomsjobs har jeg altid haft interessen for at samle teamet og tage ansvaret. Det var derfor helt naturligt for mig at søge ind på reserveofficersuddannelsen i Forsvaret. Det var et fantastisk forløb, og efter endt uddannelse var jeg sikker på, at jeg i fremtiden skulle arbejde med både strategi og ledelse.
I fortsættelse af forsvaret var jeg et år i USA, hvor jeg arrangerede forskellige kurser inden for friluftsliv for unge mennesker. Fokus på strategi samt udelivet i forsvaret og i USA sammenholdt med en generel interesse for naturen inspirerede mig til at søge ind på forstkandidatstudiet. I starten af 00´erne var der ikke mange, der troede på en fremtid for det praktiske skovbrug i Danmark. Alligevel var vi nogle få, som havde passionen. Hele bacheloruddannelsen var spændende, men jeg manglede en kobling til skovbruget. Den skabte jeg delvis gennem mit studiejob i Dansk Skovforening. Jeg vidste dog fra et tidligt tidspunkt, at det ville være en stor fordel at samle inspiration uden for Danmark.
Jeg valgte derfor at læse min Masterdel på Göttingen Universitet i Tyskland. Det var en stor omvæltning at komme til et land og et universitet, hvor skovbrugssektoren var vigtig og havde et stor fokus i den nationale politik. Tiden i Tyskland forsikrede mig om, at jeg skulle ud i det praktiske skovbrug. Men jeg blev samtidig bevidst om skovbrugets dårlige økonomi. Jeg havde derfor et ønske om en bedre international markedsforståelse.
På grund af datidens studiestruktur skulle jeg skrive mit speciale i Danmark. Imens jeg læste HD på CBS, påbegyndte jeg mit speciale ”en analyse af det europæiske træpillemarked”, skrevet for Energi2, som var en del af det nuværende Örsted. Jeg havde hele tiden haft planer om at komme i det danske praktiske skovbrug for at lære ”håndværket” om skovdyrkning og træ. Jeg fik chancen og startede som skovfoged i Midtjylland hos Hedeselskabet.
Efter at have deltaget på det interne karriereudviklingsprogram blev jeg tilbudt en stilling som afdelingschef for landskabsplantning. Senere opstod muligheden for at blive skovrider hos Skovdyrkerne i Nord-Østjylland. Efter 5 år i denne stilling blev jeg tilbudt jobbet som Jägmästere hos Koberg Godsförvaltning i Sverige. I 2017 flyttede jeg tilbage til Danmark og startede som CEO hos DSHwood.
Hvilke kompetencer fra din uddannelse bruger du mest i dit arbejdsliv?
Forstkandidatstudiet er en meget bred naturvidenskabelig uddannelse. Som leder har man derfor mulighed for at sparre med langt de fleste områder i virksomheden, selv om man ikke er specialist. Hvis man vil arbejde med ledelse, er det svært decideret at uddanne sig som leder.
Jeg har haft stor glæde af at tage og ønske ansvar gennem alle mine jobs og hele tiden supplere min uddannelse og mit arbejdsliv med de områder, hvor jeg havde behov for at forbedre mig.
Langt de fleste kompetencer tilegnes gennem erfaring og gennem hele tiden at udfordre sig selv på de områder, hvor man er svag. Jo tidligere du får ledelse som en del af hverdagen, jo hurtigere bliver du en bedre leder. Hvis du samtidig har en faglig passion, så kan det altid kombineres. Alle områder kræver ledelse.
Jeg har haft stor glæde af at tage og ønske ansvar gennem alle mine jobs og hele tiden supplere min uddannelse og mit arbejdsliv med de områder, hvor jeg havde behov for at forbedre mig. I mit tilfælde kombinationen af natur, træ og skov samt økonomi, handel og ledelse.
Et godt råd: Hvad vil du fortælle en kommende studerende?
Langt de fleste fokuserer på det, som de er gode til. Der er da heller ikke noget bedre end at udleve sin passion, og dette skal absolut være driveren under hele uddannelsen. Men nobody is perfect. Vi har derfor alle sammen kompetencer, som vi kan udvikle.
Langt de fleste fokuserer på det, som de er gode til. Der er da heller ikke noget bedre end at udleve sin passion, og dette skal absolut være driveren under hele uddannelsen. Men nobody is perfect..
Mit råd er, at man skal turde at udfordre disse kompetencer, vel vidende at det er svært at lave gode resultater, hvor man er svag. Det er jo netop det, som hele uddannelsen drejer sig om. At dygtiggøre sig og at udvikle sig selv som menneske. Hvad enten det er at møde nye mennesker, at lave en præsentation for mange mennesker, eller specifikke fagområder, hvor man er svag, så er det virkelig her, man lærer og udvikler sig selv som menneske. Og hvem ved – måske er det oven i købet spændende.