22. september 2025

Internationalt konsortium vil omdanne CO₂ til mad

GRØN OMSTILLING

Forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) deltager i internationalt projekt, der skal omdanne CO₂ til fødevarer i anden fase af Acetate Consortium-initiativet.

Wusheng Yu, Mette Termansen, Francesco Clora, Zhan Wang
Professor Wusheng Yu, Professor Mette Termansen, adjunkt Francesco Clora og adjunkt Zhan Wang repræsenterer IFRO som ny partner i The Acetate Consortium.

En ny bevilling på op til 162,2 mio. kr. fra Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden skal finansiere næste fase af et internationalt konsortium, der har til formål at udvikle fødevareprototyper baseret på CO₂ som råvare.
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet er med i projektets anden fase. Professor Wusheng Yu, adjunkter Zhan Wang og Francesco Clora samt professor Mette Termansen er blandt de centrale forskere, der bidrager til projektet.

Acetat i stedet for sukker i fermentering

Siden 2023 har konsortiet arbejdet med en ny tilgang til fødevareproduktion, hvor sukker i fermenteringsprocesser erstattes med acetat, et stof, der allerede indgår i mikroorganismernes metabolisme, og som fremstilles ud fra CO2.

Den langsigtede vision er at bekæmpe fødevareusikkerhed og klimaforandringer, samtidig med at presset på jord- og vandressourcer til landbrugs- og fødevareproduktion reduceres.

Skalering af teknologi er det næste skridt

I anden fase vil konsortiet skalere teknologien og udvikle fødevareprototyper til forbrugertests.

Forskergruppen fra IFRO vil i samarbejde med de øvrige konsortiepartnere kalibrere den nye teknologi i en global makroøkonomisk model, udvikle og kvantificere mulige implementeringsveje og analysere de potentielle økonomiske og miljømæssige konsekvenser – både lokalt og globalt.
 
“Vi er meget begejstrede for muligheden for at styrke IFRO’s forskningskapacitet inden for integreret miljø-økonomisk modellering og samtidig bidrage til samfundsrelevante debatter om alternative veje til mere bæredygtig produktion og forbrug af fødevarer,” siger professor Mette Termansen.

Tæt samarbejde på tværs af sektorer er afgørende

Danmarks stærke tradition for samarbejde mellem forskning og industri inden for fødevareproduktion og biosolutions giver et solidt fundament for at omsætte nye teknologier til konkrete produkter.

Den danske gastronomiske scene bidrager også med en unik kultur for madeksperimenter, som konsortiet får glæde af gennem virksomheden Spora, stiftet af Rasmus Munk, chefkok på den to-stjernede Michelin-restaurant Alchemist i København.

“Det stærke konsortium øger projektets innovationspotentiale, og jeg er meget glad for at kunne styrke analysen af de potentielle økonomiske konsekvenser af nye teknologiske udviklinger i agro-fødevaresektoren,” siger professor Wusheng Yu.

Fermentering uden sukker sparer jord og vand

The Acetate Consortium har udviklet en integreret platform, der omdanner CO₂ til acetat, som derefter bruges til fermentering af enkeltcelle- og præcisionsproteiner. Metoden eliminerer behovet for sukker i fermentering og reducerer dermed markant brugen af landbrugsjord og vand.

Konsortiets partnere

  • Topsoe
  • Novonesis
  • Orkla Foods
  • Spora ApS
  • Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC)
  • Department of Biological and Chemical Engineering, Aarhus University
  • Department of Food Science (FOOD), University of Copenhagen
  • Department of Food and Resource Economics (IFRO), University of Copenhagen
  • Northwestern University (USA)
  • Copenhagen Process

Kontakt

Mette Termansen
Professor
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO)
mt@ifro.ku.dk

Mathilde Merolli
Kommunikationsrådgiver
Københavns Universitet, FRB+
mathilde@adm.ku.dk 

 

Emner