Internationalt konsortium vil omdanne CO₂ til mad
Forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) deltager i internationalt projekt, der skal omdanne CO₂ til fødevarer i anden fase af Acetate Consortium-initiativet.

Acetat i stedet for sukker i fermentering
Siden 2023 har konsortiet arbejdet med en ny tilgang til fødevareproduktion, hvor sukker i fermenteringsprocesser erstattes med acetat, et stof, der allerede indgår i mikroorganismernes metabolisme, og som fremstilles ud fra CO2.
Den langsigtede vision er at bekæmpe fødevareusikkerhed og klimaforandringer, samtidig med at presset på jord- og vandressourcer til landbrugs- og fødevareproduktion reduceres.
Skalering af teknologi er det næste skridt
I anden fase vil konsortiet skalere teknologien og udvikle fødevareprototyper til forbrugertests.
Tæt samarbejde på tværs af sektorer er afgørende
Danmarks stærke tradition for samarbejde mellem forskning og industri inden for fødevareproduktion og biosolutions giver et solidt fundament for at omsætte nye teknologier til konkrete produkter.
Den danske gastronomiske scene bidrager også med en unik kultur for madeksperimenter, som konsortiet får glæde af gennem virksomheden Spora, stiftet af Rasmus Munk, chefkok på den to-stjernede Michelin-restaurant Alchemist i København.
“Det stærke konsortium øger projektets innovationspotentiale, og jeg er meget glad for at kunne styrke analysen af de potentielle økonomiske konsekvenser af nye teknologiske udviklinger i agro-fødevaresektoren,” siger professor Wusheng Yu.
Fermentering uden sukker sparer jord og vand
The Acetate Consortium har udviklet en integreret platform, der omdanner CO₂ til acetat, som derefter bruges til fermentering af enkeltcelle- og præcisionsproteiner. Metoden eliminerer behovet for sukker i fermentering og reducerer dermed markant brugen af landbrugsjord og vand.
Konsortiets partnere
- Topsoe
- Novonesis
- Orkla Foods
- Spora ApS
- Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC)
- Department of Biological and Chemical Engineering, Aarhus University
- Department of Food Science (FOOD), University of Copenhagen
- Department of Food and Resource Economics (IFRO), University of Copenhagen
- Northwestern University (USA)
- Copenhagen Process
Kontakt
Mette Termansen
Professor
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO)
mt@ifro.ku.dk
Mathilde Merolli
Kommunikationsrådgiver
Københavns Universitet, FRB+
mathilde@adm.ku.dk