Corona-krise og pandemier: Problemer, konsekvenser, løsninger og erfaringer for landbrugs- og fødevaresektoren

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Standard

Corona-krise og pandemier : Problemer, konsekvenser, løsninger og erfaringer for landbrugs- og fødevaresektoren. / Hansen, Henning Otte.

In: Tidsskrift for Landoekonomi, Vol. 206, No. 1, 2020, p. 25-43.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Harvard

Hansen, HO 2020, 'Corona-krise og pandemier: Problemer, konsekvenser, løsninger og erfaringer for landbrugs- og fødevaresektoren', Tidsskrift for Landoekonomi, vol. 206, no. 1, pp. 25-43.

APA

Hansen, H. O. (2020). Corona-krise og pandemier: Problemer, konsekvenser, løsninger og erfaringer for landbrugs- og fødevaresektoren. Tidsskrift for Landoekonomi, 206(1), 25-43.

Vancouver

Hansen HO. Corona-krise og pandemier: Problemer, konsekvenser, løsninger og erfaringer for landbrugs- og fødevaresektoren. Tidsskrift for Landoekonomi. 2020;206(1):25-43.

Author

Hansen, Henning Otte. / Corona-krise og pandemier : Problemer, konsekvenser, løsninger og erfaringer for landbrugs- og fødevaresektoren. In: Tidsskrift for Landoekonomi. 2020 ; Vol. 206, No. 1. pp. 25-43.

Bibtex

@article{fdc3d6e0655e465b82520d8801ecee69,
title = "Corona-krise og pandemier: Problemer, konsekvenser, l{\o}sninger og erfaringer for landbrugs- og f{\o}devaresektoren",
abstract = "Landbruget og f{\o}devareindustrien kan umiddelbart forventes at v{\ae}re relativt lidt p{\aa}virket af corona-krisen, idet forbruget af basale n{\o}dvendighedsvarer totalt set ikke bliver v{\ae}sentligt reduceret. Dele af f{\o}devarev{\ae}rdik{\ae}den bliver dog markant forstyrret, og s{\aa}fremt hele f{\o}de-vareproduktionen ved en senere pandemi bliver v{\ae}sentligt p{\aa}virket, vil konsekvenserne v{\ae}re negative.Tre forskellige scenarier opstilles for at kunne identificere mulige problemer og konsekvenser. Det vurderes, at der ikke er nogen risiko for, at corona-krisen vil medf{\o}re en f{\o}devarekrise. En r{\ae}kke problemer og udfordringer for f{\o}devarev{\ae}rdik{\ae}den direkte eller indirekte afledt af corona-krisen er identificeret. Is{\ae}r virksomheder l{\ae}ngere nede i v{\ae}rdik{\ae}den (restauranter, cafeer, food service, catering m.m.) samt deres leverand{\o}rer har f{\aa}et problemer. Eksempler p{\aa} virksomheder afh{\ae}ngig af leverancer til corona-ramte kunder understreger dette. Virksomhe-der afh{\ae}ngig af {\aa}bne markeder, udenlandske s{\ae}sonarbejdere, afs{\ae}tning p{\aa} meget udsatte markeder m.m. har ogs{\aa} haft vanskeligheder, og der har ogs{\aa} v{\ae}ret infrastruktur-problemer. Det er n{\ae}ppe muligt at forudsige eller fuldt ud gardere sig mod en fremtidig mulig pandemi. Der er samtidig en risiko for, at man foretager tilpasninger og opbygger beredskaber, som dels ikke kan tage fuldt ud h{\o}jde for virkninger af en fremtidig krise, dels skaber en kunstig og ikke-optimal situation i alle {\aa}rene uden pandemier. Det vurderes, at erfaringerne fra tidligere kriser har meget lille v{\ae}rdi i denne sammenh{\ae}ng.P{\aa} baggrund af de forudg{\aa}ende analyser opstilles en r{\ae}kke erfaringer, vurderinger og anbefa-linger, som i vid udstr{\ae}kning antages at g{\ae}lde for hele det europ{\ae}iske landbrug: Man b{\o}r tage med i betragtning, at europ{\ae}isk landbrug i f{\ae}llesskab st{\aa}r over for andre store udfordringer og forandringer, hvilket g{\o}r h{\aa}ndtering af corona-krisen endnu mere kompleks. P{\aa} lang sigt vil corona-krisen ikke {\ae}ndre p{\aa} den landbrugs- og f{\o}devarepolitiske dagsorden. Tilpasninger i landbruget i hele f{\o}devaresystemet er n{\o}dvendige for at im{\o}deg{\aa} de udfordringer, som land-bruget b{\aa}de i Europa og globalt set st{\aa}r overfor. Corona-tiltag kan dog risikere at medf{\o}re mere nationalisme og protektionisme – b{\aa}de indenfor EU og i forhold til omverdenen.",
author = "Hansen, {Henning Otte}",
year = "2020",
language = "Dansk",
volume = "206",
pages = "25--43",
journal = "Tidsskrift for Landoekonomi",
issn = "0040-7119",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Corona-krise og pandemier

T2 - Problemer, konsekvenser, løsninger og erfaringer for landbrugs- og fødevaresektoren

AU - Hansen, Henning Otte

PY - 2020

Y1 - 2020

N2 - Landbruget og fødevareindustrien kan umiddelbart forventes at være relativt lidt påvirket af corona-krisen, idet forbruget af basale nødvendighedsvarer totalt set ikke bliver væsentligt reduceret. Dele af fødevareværdikæden bliver dog markant forstyrret, og såfremt hele føde-vareproduktionen ved en senere pandemi bliver væsentligt påvirket, vil konsekvenserne være negative.Tre forskellige scenarier opstilles for at kunne identificere mulige problemer og konsekvenser. Det vurderes, at der ikke er nogen risiko for, at corona-krisen vil medføre en fødevarekrise. En række problemer og udfordringer for fødevareværdikæden direkte eller indirekte afledt af corona-krisen er identificeret. Især virksomheder længere nede i værdikæden (restauranter, cafeer, food service, catering m.m.) samt deres leverandører har fået problemer. Eksempler på virksomheder afhængig af leverancer til corona-ramte kunder understreger dette. Virksomhe-der afhængig af åbne markeder, udenlandske sæsonarbejdere, afsætning på meget udsatte markeder m.m. har også haft vanskeligheder, og der har også været infrastruktur-problemer. Det er næppe muligt at forudsige eller fuldt ud gardere sig mod en fremtidig mulig pandemi. Der er samtidig en risiko for, at man foretager tilpasninger og opbygger beredskaber, som dels ikke kan tage fuldt ud højde for virkninger af en fremtidig krise, dels skaber en kunstig og ikke-optimal situation i alle årene uden pandemier. Det vurderes, at erfaringerne fra tidligere kriser har meget lille værdi i denne sammenhæng.På baggrund af de forudgående analyser opstilles en række erfaringer, vurderinger og anbefa-linger, som i vid udstrækning antages at gælde for hele det europæiske landbrug: Man bør tage med i betragtning, at europæisk landbrug i fællesskab står over for andre store udfordringer og forandringer, hvilket gør håndtering af corona-krisen endnu mere kompleks. På lang sigt vil corona-krisen ikke ændre på den landbrugs- og fødevarepolitiske dagsorden. Tilpasninger i landbruget i hele fødevaresystemet er nødvendige for at imødegå de udfordringer, som land-bruget både i Europa og globalt set står overfor. Corona-tiltag kan dog risikere at medføre mere nationalisme og protektionisme – både indenfor EU og i forhold til omverdenen.

AB - Landbruget og fødevareindustrien kan umiddelbart forventes at være relativt lidt påvirket af corona-krisen, idet forbruget af basale nødvendighedsvarer totalt set ikke bliver væsentligt reduceret. Dele af fødevareværdikæden bliver dog markant forstyrret, og såfremt hele føde-vareproduktionen ved en senere pandemi bliver væsentligt påvirket, vil konsekvenserne være negative.Tre forskellige scenarier opstilles for at kunne identificere mulige problemer og konsekvenser. Det vurderes, at der ikke er nogen risiko for, at corona-krisen vil medføre en fødevarekrise. En række problemer og udfordringer for fødevareværdikæden direkte eller indirekte afledt af corona-krisen er identificeret. Især virksomheder længere nede i værdikæden (restauranter, cafeer, food service, catering m.m.) samt deres leverandører har fået problemer. Eksempler på virksomheder afhængig af leverancer til corona-ramte kunder understreger dette. Virksomhe-der afhængig af åbne markeder, udenlandske sæsonarbejdere, afsætning på meget udsatte markeder m.m. har også haft vanskeligheder, og der har også været infrastruktur-problemer. Det er næppe muligt at forudsige eller fuldt ud gardere sig mod en fremtidig mulig pandemi. Der er samtidig en risiko for, at man foretager tilpasninger og opbygger beredskaber, som dels ikke kan tage fuldt ud højde for virkninger af en fremtidig krise, dels skaber en kunstig og ikke-optimal situation i alle årene uden pandemier. Det vurderes, at erfaringerne fra tidligere kriser har meget lille værdi i denne sammenhæng.På baggrund af de forudgående analyser opstilles en række erfaringer, vurderinger og anbefa-linger, som i vid udstrækning antages at gælde for hele det europæiske landbrug: Man bør tage med i betragtning, at europæisk landbrug i fællesskab står over for andre store udfordringer og forandringer, hvilket gør håndtering af corona-krisen endnu mere kompleks. På lang sigt vil corona-krisen ikke ændre på den landbrugs- og fødevarepolitiske dagsorden. Tilpasninger i landbruget i hele fødevaresystemet er nødvendige for at imødegå de udfordringer, som land-bruget både i Europa og globalt set står overfor. Corona-tiltag kan dog risikere at medføre mere nationalisme og protektionisme – både indenfor EU og i forhold til omverdenen.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 206

SP - 25

EP - 43

JO - Tidsskrift for Landoekonomi

JF - Tidsskrift for Landoekonomi

SN - 0040-7119

IS - 1

ER -

ID: 246729211