Fødevarekvalitet og værdikæder: erfaringer og løsninger

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Standard

Fødevarekvalitet og værdikæder : erfaringer og løsninger. / Hansen, Henning Otte.

In: Tidsskrift for Landoekonomi, Vol. 204, No. 1, 2018, p. 117-133.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Harvard

Hansen, HO 2018, 'Fødevarekvalitet og værdikæder: erfaringer og løsninger', Tidsskrift for Landoekonomi, vol. 204, no. 1, pp. 117-133.

APA

Hansen, H. O. (2018). Fødevarekvalitet og værdikæder: erfaringer og løsninger. Tidsskrift for Landoekonomi, 204(1), 117-133.

Vancouver

Hansen HO. Fødevarekvalitet og værdikæder: erfaringer og løsninger. Tidsskrift for Landoekonomi. 2018;204(1):117-133.

Author

Hansen, Henning Otte. / Fødevarekvalitet og værdikæder : erfaringer og løsninger. In: Tidsskrift for Landoekonomi. 2018 ; Vol. 204, No. 1. pp. 117-133.

Bibtex

@article{4e3f9b9c03164746b030e07cdb544322,
title = "F{\o}devarekvalitet og v{\ae}rdik{\ae}der: erfaringer og l{\o}sninger",
abstract = "F{\o}devaresikkerhed og dermed sunde, kontrollerede og rene f{\o}devarer er blevet ubetingede krav. En god f{\o}devaresikkerhed har i vid udstr{\ae}kning fokus p{\aa} at kontrollere og forbinde alle led i v{\ae}rdik{\ae}den ”fra-jord-til-bord”.Der findes en r{\ae}kke eksempler p{\aa}, at virksomheder og brancheforeninger har formuleret konkrete regels{\ae}t eller standarder for v{\ae}rdik{\ae}den. Et af hovedform{\aa}lene er at sikre f{\o}devarekvaliteten gennem alle led i v{\ae}rdik{\ae}den. Arlag{\aa}rden, Branchekode for danske {\ae}g og DANISH Produktstandard. N{\aa}r landm{\ae}ndene selv st{\aa}r bag et s{\aa}dant regels{\ae}t, og n{\aa}r der er klare incitamenter til at overholde regels{\ae}ttet, er mulighederne for at forbedre f{\o}devaresikkerhedenalt andet lige bedre. Der har v{\ae}ret en r{\ae}kke tilf{\ae}lde, hvor f{\o}devaresikkerheden ikke har v{\ae}ret tilstr{\ae}kkelig, og hvor der har v{\ae}ret meget store konsekvenser for sundheden og for f{\o}devaremarkederne (f{\o}devareskandaler). Sagerne har sp{\ae}ndt lige fra forurenede f{\o}devarer til d{\aa}rlig hygiejne og til smitsomme husdyrsygdomme.Vietnam er et eksempel p{\aa} et land, som har et stort potentiale som f{\o}devareproducerende og -eksporterende land, som fra regeringsside l{\ae}gger stor v{\ae}gt p{\aa} at {\o}ge f{\o}devaresikkerheden, men som ogs{\aa} har betydelige udfordringer med hensyn til f{\o}devaresikkerheden.F{\o}devaresikkerheden er generelt blevet forbedret i den vestlige verden. Set i et helt internationalt perspektiv er der dog stadig betydelige forskelle mellem landene, hvilket der er flere forklaringer p{\aa}. Med Danmark som eksempel kan det ses, at f{\o}devaresikkerheden og bek{\ae}mpelse af husdyrsygdomme m.m. p{\aa} en r{\ae}kke parametre er blevet v{\ae}sentligt forbedret. Erfaringer fra den vestlige verden kan ikke uden videre overf{\o}res til andre lande. Forhold som infrastruktur, vertikal integration og v{\ae}rdik{\ae}deoptimering, incitamenter og synligg{\o}relse af fordele er vigtige parametre for f{\o}devaresikkerheden i f.eks. Danmark, men det er ikke n{\o}dvendigvis tilg{\ae}ngelige parametre i andre lande.",
author = "Hansen, {Henning Otte}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "204",
pages = "117--133",
journal = "Tidsskrift for Landoekonomi",
issn = "0040-7119",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Fødevarekvalitet og værdikæder

T2 - erfaringer og løsninger

AU - Hansen, Henning Otte

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Fødevaresikkerhed og dermed sunde, kontrollerede og rene fødevarer er blevet ubetingede krav. En god fødevaresikkerhed har i vid udstrækning fokus på at kontrollere og forbinde alle led i værdikæden ”fra-jord-til-bord”.Der findes en række eksempler på, at virksomheder og brancheforeninger har formuleret konkrete regelsæt eller standarder for værdikæden. Et af hovedformålene er at sikre fødevarekvaliteten gennem alle led i værdikæden. Arlagården, Branchekode for danske æg og DANISH Produktstandard. Når landmændene selv står bag et sådant regelsæt, og når der er klare incitamenter til at overholde regelsættet, er mulighederne for at forbedre fødevaresikkerhedenalt andet lige bedre. Der har været en række tilfælde, hvor fødevaresikkerheden ikke har været tilstrækkelig, og hvor der har været meget store konsekvenser for sundheden og for fødevaremarkederne (fødevareskandaler). Sagerne har spændt lige fra forurenede fødevarer til dårlig hygiejne og til smitsomme husdyrsygdomme.Vietnam er et eksempel på et land, som har et stort potentiale som fødevareproducerende og -eksporterende land, som fra regeringsside lægger stor vægt på at øge fødevaresikkerheden, men som også har betydelige udfordringer med hensyn til fødevaresikkerheden.Fødevaresikkerheden er generelt blevet forbedret i den vestlige verden. Set i et helt internationalt perspektiv er der dog stadig betydelige forskelle mellem landene, hvilket der er flere forklaringer på. Med Danmark som eksempel kan det ses, at fødevaresikkerheden og bekæmpelse af husdyrsygdomme m.m. på en række parametre er blevet væsentligt forbedret. Erfaringer fra den vestlige verden kan ikke uden videre overføres til andre lande. Forhold som infrastruktur, vertikal integration og værdikædeoptimering, incitamenter og synliggørelse af fordele er vigtige parametre for fødevaresikkerheden i f.eks. Danmark, men det er ikke nødvendigvis tilgængelige parametre i andre lande.

AB - Fødevaresikkerhed og dermed sunde, kontrollerede og rene fødevarer er blevet ubetingede krav. En god fødevaresikkerhed har i vid udstrækning fokus på at kontrollere og forbinde alle led i værdikæden ”fra-jord-til-bord”.Der findes en række eksempler på, at virksomheder og brancheforeninger har formuleret konkrete regelsæt eller standarder for værdikæden. Et af hovedformålene er at sikre fødevarekvaliteten gennem alle led i værdikæden. Arlagården, Branchekode for danske æg og DANISH Produktstandard. Når landmændene selv står bag et sådant regelsæt, og når der er klare incitamenter til at overholde regelsættet, er mulighederne for at forbedre fødevaresikkerhedenalt andet lige bedre. Der har været en række tilfælde, hvor fødevaresikkerheden ikke har været tilstrækkelig, og hvor der har været meget store konsekvenser for sundheden og for fødevaremarkederne (fødevareskandaler). Sagerne har spændt lige fra forurenede fødevarer til dårlig hygiejne og til smitsomme husdyrsygdomme.Vietnam er et eksempel på et land, som har et stort potentiale som fødevareproducerende og -eksporterende land, som fra regeringsside lægger stor vægt på at øge fødevaresikkerheden, men som også har betydelige udfordringer med hensyn til fødevaresikkerheden.Fødevaresikkerheden er generelt blevet forbedret i den vestlige verden. Set i et helt internationalt perspektiv er der dog stadig betydelige forskelle mellem landene, hvilket der er flere forklaringer på. Med Danmark som eksempel kan det ses, at fødevaresikkerheden og bekæmpelse af husdyrsygdomme m.m. på en række parametre er blevet væsentligt forbedret. Erfaringer fra den vestlige verden kan ikke uden videre overføres til andre lande. Forhold som infrastruktur, vertikal integration og værdikædeoptimering, incitamenter og synliggørelse af fordele er vigtige parametre for fødevaresikkerheden i f.eks. Danmark, men det er ikke nødvendigvis tilgængelige parametre i andre lande.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 204

SP - 117

EP - 133

JO - Tidsskrift for Landoekonomi

JF - Tidsskrift for Landoekonomi

SN - 0040-7119

IS - 1

ER -

ID: 199123916