Skræk og retfærdighed

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterCommunication

Standard

Skræk og retfærdighed. / Meyer, Gitte; Sandøe, Peter.

Det menneskelige eksperiment: om menneskesyn og moderne bioteknologi. ed. / Gert Balling; Kasper Lippert-Rasmussen. København : Museum Tusculanum, 2006. p. 201-227.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterCommunication

Harvard

Meyer, G & Sandøe, P 2006, Skræk og retfærdighed. in G Balling & K Lippert-Rasmussen (eds), Det menneskelige eksperiment: om menneskesyn og moderne bioteknologi. Museum Tusculanum, København, pp. 201-227.

APA

Meyer, G., & Sandøe, P. (2006). Skræk og retfærdighed. In G. Balling, & K. Lippert-Rasmussen (Eds.), Det menneskelige eksperiment: om menneskesyn og moderne bioteknologi (pp. 201-227). Museum Tusculanum.

Vancouver

Meyer G, Sandøe P. Skræk og retfærdighed. In Balling G, Lippert-Rasmussen K, editors, Det menneskelige eksperiment: om menneskesyn og moderne bioteknologi. København: Museum Tusculanum. 2006. p. 201-227

Author

Meyer, Gitte ; Sandøe, Peter. / Skræk og retfærdighed. Det menneskelige eksperiment: om menneskesyn og moderne bioteknologi. editor / Gert Balling ; Kasper Lippert-Rasmussen. København : Museum Tusculanum, 2006. pp. 201-227

Bibtex

@inbook{f4bf9820a1c111ddb6ae000ea68e967b,
title = "Skr{\ae}k og retf{\ae}rdighed",
abstract = "{"}Er det farligt? Kan du bevise, at det er farligt?{"} Samfundsdebatten om moderne bioteknologi cirkler i meget h{\o}j grad rundt om sp{\o}rgsm{\aa}l som disse. Den er pr{\ae}get af forskr{\ae}kkelse, af tekniske diskussioner om risiko og af fors{\o}g p{\aa} at opildne eller berolige ved hj{\ae}lp af videnskabelige risikoberegninger. Folk er uenige om mangt og meget i forbindelse med bioteknologi, og den bioteknologiske udvikling rummer store etiske og politiske udfordringer, men risiko-t{\ae}nkningen tager aldeles pippet fra den politiske diskussion om, hvordan det m{\aa}tte v{\ae}re rimeligt og retf{\ae}rdigt - og urimeligt og uretf{\ae}rdigt - at bruge de nye teknologiske muligheder. Dette kapitel ser p{\aa}, hvordan videnskab medvirker til at indsn{\ae}vre samfundsdebatten og dreje den v{\ae}k fra det politiske. Kapitlet argumenterer for en udvidelse af debattens rammer, s{\aa} der bliver plads til at dr{\o}fte sp{\o}rgsm{\aa}l om for eksempel nytte og fordeling, ejendomsforhold og magtkoncentration samt sygdomsangst og dyrevelf{\ae}rd.",
author = "Gitte Meyer and Peter Sand{\o}e",
year = "2006",
language = "Dansk",
isbn = "87-635-0378-6",
pages = "201--227",
editor = "Gert Balling and Kasper Lippert-Rasmussen",
booktitle = "Det menneskelige eksperiment",
publisher = "Museum Tusculanum",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Skræk og retfærdighed

AU - Meyer, Gitte

AU - Sandøe, Peter

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - "Er det farligt? Kan du bevise, at det er farligt?" Samfundsdebatten om moderne bioteknologi cirkler i meget høj grad rundt om spørgsmål som disse. Den er præget af forskrækkelse, af tekniske diskussioner om risiko og af forsøg på at opildne eller berolige ved hjælp af videnskabelige risikoberegninger. Folk er uenige om mangt og meget i forbindelse med bioteknologi, og den bioteknologiske udvikling rummer store etiske og politiske udfordringer, men risiko-tænkningen tager aldeles pippet fra den politiske diskussion om, hvordan det måtte være rimeligt og retfærdigt - og urimeligt og uretfærdigt - at bruge de nye teknologiske muligheder. Dette kapitel ser på, hvordan videnskab medvirker til at indsnævre samfundsdebatten og dreje den væk fra det politiske. Kapitlet argumenterer for en udvidelse af debattens rammer, så der bliver plads til at drøfte spørgsmål om for eksempel nytte og fordeling, ejendomsforhold og magtkoncentration samt sygdomsangst og dyrevelfærd.

AB - "Er det farligt? Kan du bevise, at det er farligt?" Samfundsdebatten om moderne bioteknologi cirkler i meget høj grad rundt om spørgsmål som disse. Den er præget af forskrækkelse, af tekniske diskussioner om risiko og af forsøg på at opildne eller berolige ved hjælp af videnskabelige risikoberegninger. Folk er uenige om mangt og meget i forbindelse med bioteknologi, og den bioteknologiske udvikling rummer store etiske og politiske udfordringer, men risiko-tænkningen tager aldeles pippet fra den politiske diskussion om, hvordan det måtte være rimeligt og retfærdigt - og urimeligt og uretfærdigt - at bruge de nye teknologiske muligheder. Dette kapitel ser på, hvordan videnskab medvirker til at indsnævre samfundsdebatten og dreje den væk fra det politiske. Kapitlet argumenterer for en udvidelse af debattens rammer, så der bliver plads til at drøfte spørgsmål om for eksempel nytte og fordeling, ejendomsforhold og magtkoncentration samt sygdomsangst og dyrevelfærd.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 87-635-0378-6

SP - 201

EP - 227

BT - Det menneskelige eksperiment

A2 - Balling, Gert

A2 - Lippert-Rasmussen, Kasper

PB - Museum Tusculanum

CY - København

ER -

ID: 8058046