The right to drinking water and sanitation in Denmark

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

I Danmark er retten til adgang til vand og sanitet ikke absolut, i den forstand at der er ret til fri adgang til vand og sanitet. Danmark har ratificeret, men ikke indarbejdet i ICESCR, og national ret anses for at være i overensstemmelse med konventionen. Alligevel kan man argumentere for, at den formelle inkorporering af ICESCR ville styrke den juridiske status i dansk ret af de ICESR.
Der er ingen bestemmelser i dansk lovgivning, der søger at sikre generel adgang til offentlige vandhaner toiletter som det kendes i andre lande. Der er således ikke i dansk ret formelt sikret adgang til vand og sanitet for f.eks. hjemløse.
I Danmark har ejeren af en ejendom ret til at tilslutte sin ejendom til en almen vandforsyning, hvis et sådan er til rådighed i nærheden af ejendommen. Hvis der ikke er almene vandforsyninger i nærheden, har ejeren som udgangspunkt ret til selv at etablere en vandindvinding. Vandselskaber berettiget til at afbryde en husstand fra vandforsyningen, hvis vandregningerne ikke betales, men sociallovgivningen giver mulighed for at få økonomisk hjælp til at genetablere forbindelsen.
Selvom den danske vandkvalitet generelt er god, så sker der lejlighedsvis forurening af vandet i almene forsyninger. Kommunerne er forpligtet til at gribe ind, når drikkevandet ikke opfylder kvalitetskravene, og sager om kompensation i tilfælde af tab eller skader som følge af forurenet drikkevand, kan indbringes for en domstolene.
OriginalsprogEngelsk
TitelLe droit á l'eau á potable et á l'assainissement en Europe : Implementing the right to drinking water and sanitation in 17 european countries
RedaktørerHenri Smets
Antal sider12
UdgivelsesstedParis
ForlagEditions Johanet
Publikationsdato2012
Sider251-262
ISBN (Trykt)978-2-9000-8699-5
StatusUdgivet - 2012

ID: 37444428