Den danske pelssektor ind i det 21. århundrede: struktur, udvikling og markeder

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Standard

Den danske pelssektor ind i det 21. århundrede : struktur, udvikling og markeder. / Hansen, Henning Otte.

In: Tidsskrift for Landoekonomi, Vol. 207, No. 2, 2021, p. 187-201.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Harvard

Hansen, HO 2021, 'Den danske pelssektor ind i det 21. århundrede: struktur, udvikling og markeder', Tidsskrift for Landoekonomi, vol. 207, no. 2, pp. 187-201.

APA

Hansen, H. O. (2021). Den danske pelssektor ind i det 21. århundrede: struktur, udvikling og markeder. Tidsskrift for Landoekonomi, 207(2), 187-201.

Vancouver

Hansen HO. Den danske pelssektor ind i det 21. århundrede: struktur, udvikling og markeder. Tidsskrift for Landoekonomi. 2021;207(2):187-201.

Author

Hansen, Henning Otte. / Den danske pelssektor ind i det 21. århundrede : struktur, udvikling og markeder. In: Tidsskrift for Landoekonomi. 2021 ; Vol. 207, No. 2. pp. 187-201.

Bibtex

@article{4fb3b7efbcc24073843b6a1d0b7515f0,
title = "Den danske pelssektor ind i det 21. {\aa}rhundrede: struktur, udvikling og markeder",
abstract = "Udviklingen i den danske pelssektor efter {\aa}r 2000 er interessant, fordi bl.a. pelsmarkedet, afs{\ae}tningen, strukturen, konkurrenceevnen og auktionshusene gennemgik store forandringer i den periode. Antallet af pelsfarme blev halveret i perioden 2000-2019, men den gennemsnitlige bedriftsst{\o}rrelse voksede med en faktor 2,5. Den var ogs{\aa} en periode, hvor minkfarmerne i stigende omfang havde planer om at foretage investeringer og evt. etablering i udlandet. Det var et par {\aa}rtier kendetegnet ved kraftig markedsturbulens og endog store udsving i priserne fra {\aa}r til {\aa}r og fra auktion til auktion. Man s{\aa} dog et marked, hvor udbud, eftersp{\o}rgsel og priser reagerede og tilpassede sig hinanden. Det ustabile marked, de store prisudsving og de cykliske variationer havde stor betydning, da man skule opg{\o}re det {\o}konomiske tab ved nedlukningen.Det var en periode, hvor eksporten steg betragteligt – b{\aa}de i v{\ae}rdi og i volumen. Samtidig steg importen ogs{\aa}. Markedssammens{\ae}tningen {\ae}ndrede sig ogs{\aa}, idet de asiatiske markeder blev dominerende. De danske pelsskind opn{\aa}ede en stadig st{\o}rre merpris i forhold til tilsvarende udenlandske pelsskind. Prisforskellen var i gennemsnit p{\aa} godt 20 pct. om {\aa}ret, hvilket gav en samlet bruttofortjeneste p{\aa} godt 13 mia. kr.Eksportspecialiseringen, som udtrykker et erhvervs internationale konkurrenceevne, steg markant for den danske pelssektor i denne periode. Pelssektoren blev i flere unders{\o}gelser udn{\ae}vnt til det mest konkurrencedygtige erhverv i Danmark. I perioden efter 2015 med lave priser og faldende produktion kom flere auktionshuse i {\o}konomiske problemer. To af de st{\o}rre auktionshuse m{\aa}tte lukke eller blev opk{\o}bt, mens Kopenhagen Fur klarede sig og {\o}gede markedsandelene. I 2019/20 havde Kopenhagen Fur s{\aa}ledes omkring70 pct. af verdens samlede auktionshandel med pelsskind. Det forventes, at KopenhagenFur lukker endeligt i l{\o}bet af 2023, og processen med en solvent nedlukning er begyndt.",
author = "Hansen, {Henning Otte}",
year = "2021",
language = "Dansk",
volume = "207",
pages = "187--201",
journal = "Tidsskrift for Landoekonomi",
issn = "0040-7119",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Den danske pelssektor ind i det 21. århundrede

T2 - struktur, udvikling og markeder

AU - Hansen, Henning Otte

PY - 2021

Y1 - 2021

N2 - Udviklingen i den danske pelssektor efter år 2000 er interessant, fordi bl.a. pelsmarkedet, afsætningen, strukturen, konkurrenceevnen og auktionshusene gennemgik store forandringer i den periode. Antallet af pelsfarme blev halveret i perioden 2000-2019, men den gennemsnitlige bedriftsstørrelse voksede med en faktor 2,5. Den var også en periode, hvor minkfarmerne i stigende omfang havde planer om at foretage investeringer og evt. etablering i udlandet. Det var et par årtier kendetegnet ved kraftig markedsturbulens og endog store udsving i priserne fra år til år og fra auktion til auktion. Man så dog et marked, hvor udbud, efterspørgsel og priser reagerede og tilpassede sig hinanden. Det ustabile marked, de store prisudsving og de cykliske variationer havde stor betydning, da man skule opgøre det økonomiske tab ved nedlukningen.Det var en periode, hvor eksporten steg betragteligt – både i værdi og i volumen. Samtidig steg importen også. Markedssammensætningen ændrede sig også, idet de asiatiske markeder blev dominerende. De danske pelsskind opnåede en stadig større merpris i forhold til tilsvarende udenlandske pelsskind. Prisforskellen var i gennemsnit på godt 20 pct. om året, hvilket gav en samlet bruttofortjeneste på godt 13 mia. kr.Eksportspecialiseringen, som udtrykker et erhvervs internationale konkurrenceevne, steg markant for den danske pelssektor i denne periode. Pelssektoren blev i flere undersøgelser udnævnt til det mest konkurrencedygtige erhverv i Danmark. I perioden efter 2015 med lave priser og faldende produktion kom flere auktionshuse i økonomiske problemer. To af de større auktionshuse måtte lukke eller blev opkøbt, mens Kopenhagen Fur klarede sig og øgede markedsandelene. I 2019/20 havde Kopenhagen Fur således omkring70 pct. af verdens samlede auktionshandel med pelsskind. Det forventes, at KopenhagenFur lukker endeligt i løbet af 2023, og processen med en solvent nedlukning er begyndt.

AB - Udviklingen i den danske pelssektor efter år 2000 er interessant, fordi bl.a. pelsmarkedet, afsætningen, strukturen, konkurrenceevnen og auktionshusene gennemgik store forandringer i den periode. Antallet af pelsfarme blev halveret i perioden 2000-2019, men den gennemsnitlige bedriftsstørrelse voksede med en faktor 2,5. Den var også en periode, hvor minkfarmerne i stigende omfang havde planer om at foretage investeringer og evt. etablering i udlandet. Det var et par årtier kendetegnet ved kraftig markedsturbulens og endog store udsving i priserne fra år til år og fra auktion til auktion. Man så dog et marked, hvor udbud, efterspørgsel og priser reagerede og tilpassede sig hinanden. Det ustabile marked, de store prisudsving og de cykliske variationer havde stor betydning, da man skule opgøre det økonomiske tab ved nedlukningen.Det var en periode, hvor eksporten steg betragteligt – både i værdi og i volumen. Samtidig steg importen også. Markedssammensætningen ændrede sig også, idet de asiatiske markeder blev dominerende. De danske pelsskind opnåede en stadig større merpris i forhold til tilsvarende udenlandske pelsskind. Prisforskellen var i gennemsnit på godt 20 pct. om året, hvilket gav en samlet bruttofortjeneste på godt 13 mia. kr.Eksportspecialiseringen, som udtrykker et erhvervs internationale konkurrenceevne, steg markant for den danske pelssektor i denne periode. Pelssektoren blev i flere undersøgelser udnævnt til det mest konkurrencedygtige erhverv i Danmark. I perioden efter 2015 med lave priser og faldende produktion kom flere auktionshuse i økonomiske problemer. To af de større auktionshuse måtte lukke eller blev opkøbt, mens Kopenhagen Fur klarede sig og øgede markedsandelene. I 2019/20 havde Kopenhagen Fur således omkring70 pct. af verdens samlede auktionshandel med pelsskind. Det forventes, at KopenhagenFur lukker endeligt i løbet af 2023, og processen med en solvent nedlukning er begyndt.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 207

SP - 187

EP - 201

JO - Tidsskrift for Landoekonomi

JF - Tidsskrift for Landoekonomi

SN - 0040-7119

IS - 2

ER -

ID: 275435185