Analyse af styrker, svagheder og udviklingspotentiale i frugt- og grøntsektoren

Research output: Working paperResearch

Documents

Den danske frugt- og grønsagssektor er under konstant pres og udvikling. De internationale markedsforhold, stigende konkurrence og globalisering er nogle af de bagvedliggende faktorer, som giver sektoren udfordringer. Sektoren omfatter her hele værdikæden fra forsyning til forbruger, hvor en række virksomheder, produkter og brancher indgår i et komplekst samspil.

Den danske frugt- og grønsagssektor har gennem de senere år oplevet en stagnerende eller endog faldende produktion og værditilvækst.­ I flere led i kæden har der været en utilfredsstillende indtjening, og blandt frugt- og bærgartnerne har der i flere år været et gennemsnitligt negativt driftsresultat.

Der kan dog identificeres en række styrker i sektoren, som på kortere eller længere sigt kan bruges som udgangspunkt for en fornyet vækst. Samtidig er der også en række svagheder, som man enten må søge at undgå, eller som man må forsøge at udvikle.

Tilsvarende findes der eksternt en række trusler og muligheder, som sektoren og det offentlige system må forholde sig til, og som også bør indgå i en samlet strategi for sektorens fremtidige udvikling og vækst.

Med udgangspunkt i analysen af styrker, svagheder og udviklingspotentialer opstilles der en række anbefalinger. Anbefalinger målrettes primær-gartnerierne, forarbejdningsleddene, handels- og afsætningsleddene og det offentlige system. Der fokuseres især på anbefalinger, hvor samspillet med det offentlige indgår i større eller mindre omfang. Anbefalingerne tager samlet udgangspunkt i at understøtte styrker, løse eller undgå svagheder, udnytte relevante muligheder og imødegå potentielle trusler. Anbefalingerne dækker tiltag i hele værdikæden.

Original languageDanish
PublisherFødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet
Number of pages67
ISBN (Electronic)978-87-92087-81-2
Publication statusPublished - 2008
SeriesIFRO Working Paper
Number16
Volume2008

Number of downloads are based on statistics from Google Scholar and www.ku.dk


No data available

ID: 9226234