Danske forbrugeres holdninger til anvendelse og reduktion af antibiotika i svineproduktionen
Research output: Contribution to journal › Journal article
Standard
Danske forbrugeres holdninger til anvendelse og reduktion af antibiotika i svineproduktionen. / Denver, Sigrid; Jensen, Jørgen Dejgård; Christensen, Tove.
In: Tidsskrift for Landoekonomi, Vol. 206, No. 1, 2020, p. 59-69.Research output: Contribution to journal › Journal article
Harvard
APA
Vancouver
Author
Bibtex
}
RIS
TY - JOUR
T1 - Danske forbrugeres holdninger til anvendelse og reduktion af antibiotika i svineproduktionen
AU - Denver, Sigrid
AU - Jensen, Jørgen Dejgård
AU - Christensen, Tove
PY - 2020
Y1 - 2020
N2 - Der er i den offentlige debat stort fokus på brugen af antibiotika i dansk svineproduktion. I denne undersøgelse kigger vi nærmere på forbrugernes holdning til antibiotikaforbrug samt på deres opfattelse af en ny og mere effektiv diagnosticeringsmetode, der kan målrette bru-gen af antibiotika og gøre syge grise hurtigere raske. Undersøgelsen er baseret på en kvanti-tativ spørgeskemaundersøgelse besvaret af 1000 danske respondenter i marts 2020. Mange respondenter mener, at antibiotikaforbruget i svineproduktionen skaber problemer, som bør reduceres – primært problemer i form af risiko for medicinrester i kødet og for resistens. To tredjedele af respondenterne siger, at de gerne vil betale ekstra for svinekød, der er produce-ret med lavere brug af antibiotika. En tredjedel forbinder lavere antibiotikaforbrug med bedre dyrevelfærd, mens en ud af fire mener, at det kan give højere svinekødspriser, og en ud af seks af de adspurgte tror, at det kan betyde at flere syge grise ikke behandles. Langt de fleste er positivt stemt over for den nye diagnosticeringsmetode. For at få et indtryk af variationer i holdninger hos forskellige befolkningsgrupper segmenterer vi respondenterne efter, hvor ofte de spiser svinekød. Vi ser blandt andet, at det primært er respondenter med et lavt forbrug af svinekød, der er kritiske over for brugen af antibiotika, og som gerne vil betale mere for kød produceret med mindre antibiotika.
AB - Der er i den offentlige debat stort fokus på brugen af antibiotika i dansk svineproduktion. I denne undersøgelse kigger vi nærmere på forbrugernes holdning til antibiotikaforbrug samt på deres opfattelse af en ny og mere effektiv diagnosticeringsmetode, der kan målrette bru-gen af antibiotika og gøre syge grise hurtigere raske. Undersøgelsen er baseret på en kvanti-tativ spørgeskemaundersøgelse besvaret af 1000 danske respondenter i marts 2020. Mange respondenter mener, at antibiotikaforbruget i svineproduktionen skaber problemer, som bør reduceres – primært problemer i form af risiko for medicinrester i kødet og for resistens. To tredjedele af respondenterne siger, at de gerne vil betale ekstra for svinekød, der er produce-ret med lavere brug af antibiotika. En tredjedel forbinder lavere antibiotikaforbrug med bedre dyrevelfærd, mens en ud af fire mener, at det kan give højere svinekødspriser, og en ud af seks af de adspurgte tror, at det kan betyde at flere syge grise ikke behandles. Langt de fleste er positivt stemt over for den nye diagnosticeringsmetode. For at få et indtryk af variationer i holdninger hos forskellige befolkningsgrupper segmenterer vi respondenterne efter, hvor ofte de spiser svinekød. Vi ser blandt andet, at det primært er respondenter med et lavt forbrug af svinekød, der er kritiske over for brugen af antibiotika, og som gerne vil betale mere for kød produceret med mindre antibiotika.
M3 - Tidsskriftartikel
VL - 206
SP - 59
EP - 69
JO - Tidsskrift for Landoekonomi
JF - Tidsskrift for Landoekonomi
SN - 0040-7119
IS - 1
ER -
ID: 246780387